Brazil óriáslapu -

Latin név: 
Gunnera manicata
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Jelenleg nem rendelhető!

Dél-Amerika meghökkentő méretű óriása, amely egyre több európai kertet is meghódít.
A Gunnera manicata az óriáslapufélék családjába (Gunneraceae) tartozik. Természetes élőhelyén, a magas páratartalmú dél-amerikai erdők patakvölgyeiben, mocsaras területek mentén folyamatosan nedves talajon tenyészik. Elsődleges elterjedése Dél-Brazíliában és a szomszédos országokban van, de északabbra, Kolumbiában is megtalálható. Meghökkentő mérete miatt Észak-Európa parkjaiban és botanikus kertjeiben szívesen ültetik dísztavak mellé. Földalatti rizómarendszert és rövid földfeletti törzset fejlesztő évelő kétszikű növény. Sötétzöld, feltűnően erezett tenyeresen karéjos leveleinek átmérője a megfelelő környezeti feltételek mellett könnyen eléri a 2,5 métert. A levélnyél ill. a levél és a levél erezete a fonákon vöröslő tüskékkel borított. Buzogányszerű virágzata 80 - 100 cm magas, virágai vöröses barna A hazai klíma nem túl kedvező számára, mert a tűző nyári nap könnyen megégeti a leveleit, a hideg tél pedig -főként a fiatal növénynél- a rizómájában okozhat visszafordíthatatlan károsodást, de jól előkészített talajba történő ültetés esetén, helyes tenyészhely megválasztásával és téli védelemmel talán itthon is megcsodálhatjuk elképesztő méretű leveleit.
A termőtalaj kémhatására érzékeny, csak savanyú talajon fejlődik kielégítően, ezért állítsunk össze számára 6 - 6,5 pH körüli agyagos, homokkal kevert tőzeget, amely képes lesz a természetes élőhelyéhez hasonlóan a nyirkos, mocsaras közeg megteremtésére.
Mind a fiatal növényeket, mind a több éves kifejlett példányokat tartsuk félárnyékos helyen. A magas páratartalmat a kisebb méretű növényeknél gyakori vízpermetezéssel biztosíthatjuk, az idősebb kifejlett példányok esetében pedig kerti tavak, csobogók közelségével. Kiültetésre csak az idősebb, két-három évig konténerben nevelt növények alkalmasak, addig fagymentes növényházban, vagy télikertben kell teleltetni. A kiültetésre talán az április a legalkalmasabb a fenti környezeti feltételek biztosítása mellett. A nyári időszakban rendkívül fontos, hogy a talaja ne száradjon ki, ezért gyakran és bőségesen öntözzük. A magas víz-és tápanyagfelvétel hatásától megnőtt levelek az első téli fagyoktól összeesnek. Ilyenkor a leveleket levághatjuk, és a talaj felszínét legalább 40 cm magasságban száraz takarással borítsuk be, amely maradjon rajta az első, megbízhatóan fagymentes éjszakákig. A téli időszakban a rizómának nincs szüksége sok vízre, könnyebben átteleltethető szárazabb feltételek mellett.
~40/50 cm magas, 5 L-es konténeres növények.

Igények
Talajtípus: 
Savas (tőzeges)
Télállóság: 
-20 fokig télálló
Tápanyagigény: 
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény: 
Nagy vízigény
Fényigény: 
Félárnyék
4.900Ft