Pomelo - rózsaszín husú (25/30cm)

Kategória:
Latin név: 
Citrus grandis pomelo rosso
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Rendelhető

A pomelo, vagy pummelo (Citrus grandis) egy különleges, Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs, neve a maláj "pumpulmas" szóból ered. Kínába i.e. 100 körül kerülhetett, ahol a mai napig nagyon népszerű citrus. Termesztik többek között Thaiföldön, Tajvanon és Vietnámban, sőt kisebb mennyiségben az Egyesült Államokban (Florida, Texas, Kalifornia) és Izraelben is.
A szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjába tartozik. Terebélyes, természetes élőhelyén maximum 15 méter magas fán terem, melynek levelei a narancséhoz hasonlók, virágai fehérek. Termése gömbölyű, (egyes fajtáké körte alakú), súlya darabonként elérheti az egy kilogrammot is.
Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a halványrózsaszín gyümölcshúsa belül továbbra is lédús marad.
Magas tápanyag és C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is.
Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm.
A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készül.
Távol-Keleten kultikus gyümölcsnek számít, állandó kísérője a holdünnepeknek, ilyenkor többek között sapkát készítenek belőle.
Érdekesség, hogy fehér, erőteljes illatú virágaiból Vietnámban parfüm készül.

Konténeres növények.

Igények
Talajtípus: 
Közömbös
Télállóság: 
0 fokig télálló
Tápanyagigény: 
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény: 
Közepes vízigény
Fényigény: 
Teljes napfény
6.000Ft