Golgota gyümölcstermő 'Edulis' (Maracuja) (50/60cm)

Latin név: 
Passiflora edulis
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Rendelhető

A maracuja (Passiflora edulis) magyar nevén golgotavirág, Dél-Amerikában őshonos, de számos más helyen is gyümölcséért termesztett trópusi növény.
Brazíliából származik, és világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, észak felé egészen a Mediterráneumig.
A fáról frissen szedve fogyasztják vagy gyümölcsként tálalják (mintegy 2 hétig tárolható). Ilyenkor félbevágják a bogyókat, és a magköpenyt a nagyon ízletes pulpával együtt kanalazzák ki; a magok is ehetők. Gyümölcslében nagyon jellegzetes ízű, illatos, finom gyümölcs, vagy más gyümölcsléhez, joghurthoz, jégkrémhez és egyéb édes ételekhez adagolják. A pulpából zselét, vagy szirupot is készítenek, de az erős hevítés csökkenti zamatát.
A gyenge fagyot eltűri. Soványabb talajon is megél, sok csapadékot sem igényel, de növekedéshez és a termés kötéséhez 20 °C feletti hőmérséklet kell. Ha elég vizet kap, egész évben terem. A lehulló bogyókat a földről gyűjtik össze, ritkábban a növényről szedik. Felfuttatásához kerítés, pergola, támrendszer szükséges.

Konténeres növények.

Igények
Talajtípus: 
Közömbös
Télállóság: 
0 fokig télálló
Tápanyagigény: 
Kifejezetten tápanyagigényes
Vízigény: 
Közepes vízigény
Fényigény: 
Teljes napfény
3.000Ft