Bergamott narancs -

Kategória:
Latin név: 
Citrus Bergamia 'Castagnaro'
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Jelenleg nem rendelhető!

A bergamott narancsot viszonylag sok helyen termesztik, főként dél olasz országban. A bergamott narancs fogyasztásra nem igazán alkalmas, nem olyan savas mint néhány citrusféle, azonban iszonyatosan keserű.

Kozmetikai iparban viszont igen keresett, illetve az élelmiszer ipar egyes területein, un. ízfokozóként. Héja tele van gazdagon olaj mirigyekkel, amelyből a híres bergamott olajat nyerik hideg sajtolással, ez alapanyaga sok parfümnek, és kozmetikai terméknek. Levelei íz, és illatkivonatával ízesítik az Earl Grey teákat.Történelme elég mélyre vezethető vissza, már a rómaiak is ismerték, és egy különös elixírt készítettek belőle, amelynek hét cseppje egy pohár borban feloldva hosszú életet ígért. "Aqua mirabilis" néven forgalmazták.

Egy közepes méretű, erőteljesen felfele törő örökzöld fa, vagy cserje. Legfeljebb 4 méter magasságot ér el. A bergamott növény rendkívül érzékeny a hirtelen hőmérséklet változásra, és nem tolerálja ha a téli hőmérséklet 3 fok alá esik.

Nyáron nagyon víz követelő, nem szereti a száraz forró időjárást, mert a zöld narancsok szikla keménnyé vállnak a fán. A bergamott viszonylag korán, március végén elkezdi a fő virágzását, ami április végéig eltarthat. Május végén, júliusban van egy másodvirágzási időszaka.Ritkán beszerezhető, nagyon mutatós citrus fajta.
80 cm es oltott termő növény 20-literes konténerben.

14.000Ft
Igények
Talajtípus: 
Savas (tőzeges)
Télállóság: 
0 fokig télálló
Tápanyagigény: 
Kifejezetten tápanyagigényes
Vízigény: 
Nagy vízigény
Fényigény: 
Teljes napfény