Datolyaszilva gyümölcs -

Latin név: 
Diospyros Kaki
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Jelenleg nem rendelhető!

Friss datolyaszilva 800 Ft-os kilónkénti áron kapható!
Utóérő gyümölcs, így sokáig eltartható 2-3 fokon akár hónapokig is. Szobahőmérsékleten néhány hét alatt beérik (megpuhul) és fogyasztható. Aszaláshoz is kitűnő, de ilyenkor még kemény állapotban kell felszeletelni, de egyben, hámozás után is aszalható. Éretlenül csersavas, a csersav hőkezelésre vagy éréskor távozik a gyümölcsből. Lekvárnak is kitűnő, mivel a fügéhez hasonlóan mézédes így cukor nélkül is befőzhető.

Amit a datolyaszilváról még tudni lehet: Istenek eledele a nevének jelentése.

"A datolyaszilva igen régóta jelen van az európai, mediterrán gasztronómiában, ázsiai gyökerei mellett egyik fajtája Európában őshonos. A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.
A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen a gyógyításban jelentős szerepet kapott. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is.
A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.

800Ft