Datolyaszilva gyümölcs /kg - elfogyott

Latin név: 
Diospyros Kaki
Kattintson a képre a teljes méretű változat megtekintéséhez

Jelenleg nem rendelhető!

Utóérő gyümölcs, így sokáig eltartható 5-10C fokon akár hónapokig is. Szobahőmérsékleten néhány hét alatt beérik (megpuhul) és fogyasztható. Aszaláshoz is kitűnő, de ilyenkor még kemény állapotban kell felszeletelni, de egyben, hámozás után is aszalható. Éretlenül csersavas, a csersav hőkezelésre vagy éréskor távozik a gyümölcsből. Lekvárnak is kitűnő, mivel a fügéhez hasonlóan mézédes így cukor nélkül is befőzhető.

Amit a datolyaszilváról még tudni lehet: Istenek eledele a nevének jelentése.

"A datolyaszilva igen régóta jelen van az európai, mediterrán gasztronómiában, ázsiai gyökerei mellett egyik fajtája Európában őshonos. A görögök által Zeusz tüzeként (Diospyros) aposztrofált gyümölcs mindig is kedvelt volt. Az istenek gyümölcsének másik neve, a Khaki viszont már az ázsiai gyökerekre emlékeztet, hiszen a kínai gyógyászatban is használt kifejezésből a ka (azaz lélek) és ki (azaz energia) született a gyümölcs neve.
A datolyaszilva nem véletlenül vált igen fontos gyümölccsé a Távol-Keleten, hiszen a gyógyításban jelentős szerepet kapott. Használták az agyi elváltozások (agyvérzés, agyhártyagyulladás, daganat) kezelésére, a hajnövekedés serkentésére, a szájon kialakult sebek gyógyítására, a légutak kezelésére. Ez utóbbi esetén a torokfájás, a torokgyulladás, illetve a hörghurut tüneteinek enyhítésében játszott fontos szerepet a datolyaszilva. Köptetőként is alkalmazták. Az emésztőrendszerben kialakuló problémák kezelésében és a vérszegénység orvoslásában is jól hasznosítható volt ez a gyümölcs. Manapság főleg a rákgyógyítás terén bizonyul hatékony ellenszernek. A datolyaszilvában található nátrium, vas, kálcium, folsav és C-vitamin is.
A datolyaszilvát általában nyersen fogyasztják. Ilyenkor meghámozzák, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzák az érett gyümölcshúst. A datolyaszilva jó ízesítője a tej alapú desszerteknek. Különféle túrós, tejszínes alapokon nyugvó krémekben nagyon finom, egy kevés reszelt citromhéj hozza ki igazán a benne rejlő aromákat. Lekvárt és chutneyt is készítenek belőle, édeskés íze és állaga miatt a fűszeres mártásoknak remek alapot ad. Az ételeken kívül az italokhoz is jó a datolyaszilva. A különféle tej alapú turmixokon kívül, a mostanság igen divatos smoothie-khoz is jó alapanyag ez a gyümölcs, sőt a különféle koktélokhoz is használható mind a friss gyümölcs, mind a belőle készített szirup. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.

1.000Ft