Ziziphus jujuba ‘Dongzao’
A kínai datolya nálunk teljesen télálló, 4-6 méteres fa, mely szép formájával, fényes élénkzöld leveleivel még díszítő értékű is. Édes illatú virága jó mézelő. Bírja a szárazságot, a köves talajokon is megél. Napfénykedvelő, kiültetés után az első két évben intenzívebben kell locsolni, majd utána fottó napokon. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Gyümölcse gömbölyű, közepén egy db hosszúkás maggal. Nyersen, párolva, aszalva, sütve, főzve fogyasztható. A termései időjárástól függően Szeptembertől érnek. Az eleinte zöld, majd éretten barnás-vörös foltos héj alatt világos, roppanós gyümölcshúst találunk, mely az almáéhoz hasonló. Ízük beérve édes, enyhe citrusos beütéssel, kellemes illattal.
Ázsiában a jujubát gyógynövényként tartják számon. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel, rizzsel, kemencében sütik, vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban is főzhető. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.
Könnyen tartható, nem kényes növény. Metszése csak abban az esetben szükséges, ha néhány ágrész elszárad, vagy alakítani akarjuk.
> A megfelelő termékenyüléshez idegen megporzás szükséges! Szükséges legalább két különböző fajta ültetése. Lásd Kínai datolya ‘Nostrano’, Lang, Thornless, Li, egyéb fajták..