Az első pillantásra a citrusfélék családjába tartozó gyümölcs valójában csak rokona a citrusoknak, igazából a jól csengő Fortunella nemzetség legismertebb képviselője. Tojás alakú gyümölcse 3-4 cm nagyságú, héja hat apró gerezdet rejt. Legizgalmasabb tulajdonsága, hogy vékony héja ehető, sőt sokkal édesebb, mint az alatta megbújó gyümölcshús, így egészben, nyersen fogyasztva egyszerre tapasztalhatjuk meg az édes és kissé savanykás ízeket.
A kumquat neve a kínai kantoni kam kwat kifejezésből ered, nevezik kamkvatnak, törpe mandarinnak is.
Első alkalommal biztosan nyersen fogyasztva érdemes kipróbálni, Ázsiában azonban rengeteg verzióban készítik. Pld gyümölcsként fogyasztják, nyáron igen kellemes a magok eltávolítása után héjastul összeturmixolva limonádénak, vagy karikára vágva gyümölcssalátát díszítenek vele, kandírozzák, vagy befőttet, lekvárt készítenek. Kedvelt a fűszerekkel édeskésen savanyú módon eltett kumquat.
Nem utolsósorban díszítőértéke sem elhanyagolható. Élénk narancsszínű ovális terméseivel igen mutatós fácska.
Oltott, termő, 5 literes konténeres növények.