A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízelvezető talajt kíván. Télálló.
A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.
Használható nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben,
salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle.
Kitűnő étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó, köhögéscsillapító.
Cserepes növények.