Kínai Datolya oltvány ‘Lang’ (110/160cm) K5

Original price was: 16 000 Ft.Current price is: 15 990 Ft.

Elfogyott

  • Latin név: Ziziphus Jujuba

Az Ázsiából származó kínai datolyát kezdik felfedezni. Hihetetlen, de igaz: az ültetésen és a beérett gyümölcs leszedésén kívül nem igényel semmi munkát, még metszeni sem kell. Nálunk nincs semmilyen kártevője.
Megvárja, míg a fagyok elmúlnak, s csak akkor kezd hajtani. Virágzása június elejére tehető. Fényes, viaszos hatású levelei szoliterként jól mutatnak akár a díszkertben is. Ha pedig októberre beérik a gyümölcse, akkor tényleg színpompás, hiszen a zöld levélzeten kikandikáló barnás-bordó termés igencsak kelleti magát.
Nagyon jól érzi magát a meleg fekvésű, laza szerkezetű talajokban. Sok napsütést igényel, félárnyékban kevésbé fejlődik. Rendszeres öntözését 1-3 éves korában ne mulasszuk el. Magassága 6 méter körüli.Nagy körte alakú gyümölcse van, ami éretten barna.
A termései Októberben, Novemberben érnek. A barnás-vörös héj alatt fehéres, ropogós gyümölcshús borítja a hosszúkás csonthéjas magokat. Ízük édeskés, néha kellemesen illatos.
A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz.
Rendkívüli gyógyhatásai:
mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek összehúzó hatása is van.
A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére.
Sok fajta frissen is kitűnő csemegének számít. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel vagy rizzsel, kemencében sütik vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban főzve.

Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon.”
Fája oszlopos növekedésű, kb 2.5-3m széles.

Idegenmegporzós. Ha szükséges, akkor egy másik fajta Jujuba segítheti a bővebb termést.,pld Gigante, Li, Nostrano, Abundance.

Talajtípus:
Közömbös
Télállóság:
-30 fokig télálló
Tápanyagigény:
Közepesen tápanyagigényes
Vízigény:
Közepes vízigény
Fényigény:
Teljes napfény

Elfogyott

Érdekelhetnek még…