Olea europea ‘Pendolino’
Nevét sűrű, kissé lehajló ágrendszeréről kapta, mely által alkalmas kézi szüretelésre.
Az Ascolana fájánál kissebb méretű. Gyümölcsmérete általában nagyobb, mint a Frantoio-é, de kisebb, mint a Leccino-é. Valamivel alacsonyabb olajtartalmú, ősszel viszonylag korán érő gyümölcsökkel, melyek bogyói érettségi fokuk szerint a világoszöldtől a fekete színárnyalatig.
Gyakran porzópárnak ültetett olasz fajta.
Tavaszi virágzás: nem feltűnő, fehér virágok.
USDA 8-10 zóna
Öntözze gyakrabban szélsőséges melegben, vagy ha konténeres. Az újonnan ültetett olajfák megtelepedéséhez több vízre lesz szükség! Az olajfák a jó vízelvezetésű talajt részesítik előnyben, és még tápanyagszegény talajban is jól fejlődnek. Megfelelő pH: savas, semleges és bázikus (lúgos) talajok. Az ültetés utáni első néhány évben rendszeresen öntözze mélyen, hogy a fa kiterjedt gyökérrendszert alakítson ki. Utána csökkentse a gyakoriságot, mert tűri a szárazságot. A fiatal növényeket védje a téli szélsőségektől.
4 éves, konténeres növények. Termőre fordulás: 5-6 éves korban.
Fényigény: teljes napfény, félárnyék
Földtípus: közömbös, ideális esetben jó vízelvezetésű, tápanyaggal ellátott
Vízigény: átlagos, alacsony (kivéve ültetés után)
Tápanyagigény: közepes
Télállóság: -12°C