-
Konténeres fák.
-
Konténeres fák.
-
A Pisztácia lombhullató, száraz körülményeket, homokos talajt jól tűrő fa. Szélvédett helyet, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kíván. Csak párban terem. Ínycsiklandó termését mindenki ismeri natur, pirított-sózott, vagy fagylalt/édesség formájában. A csomagban konténeres, 1 éves oltványok találhatók. Alany: Pistacia terebinthus Méhek porozzák, így ültetéskor max 15-20 méter távolságra legyenek a fák. Tápanyagigény: közepes (érett marhatrágya, vagy komposzt szükséges tavasztól-őszig rendszeresen) Fagytűrése: -20ºC Fényigény: napos/félárnyékos Vízigény: kifejlett korában alacsony Jellemzőik:
- 1 éves oltványok
- konténeresek
- télállóak
- csak párban kaphatók
- ha mozgatható a föld, ültethetőek
-
A Kerman a legnagyobb termésű pisztácia fajta ♥ A Pisztácia lombhullató, száraz körülményeket, homokos talajt jól tűrő fa. Szélvédett helyet, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kíván. Csak párban terem. Ínycsiklandó termését mindenki ismeri natur, pirított-sózott, vagy fagylalt/édesség formájában. A csomagban konténeres, 1 éves oltványok találhatók. Alany: Pistacia terebinthus Méhek porozzák, így ültetéskor max 15-20 méter távolságra legyenek a fák. Tápanyagigény: közepes (érett marhatrágya, vagy komposzt szükséges tavasztól-őszig rendszeresen) Fagytűrése: -20ºC Fényigény: napos/félárnyékos Vízigény: kifejlett korában alacsony A fotó illusztráció.
-
Vaccinium 'Pink limonade' Kifejletten magasbokrú, különlegesen ízletes és dekoratív, rózsaszín termésű áfonyafajta. Teljes érettségében hamvas sötétrózsaszín bogyói a kéktől eltérő, nagyon finom aromájúak. Ősszel a lombja is szépen megszínesedik. Tápanyagban gazdag, savanyú talajban fejlődik megfelelően. Konténeres növények. Fagytűrés: -20°C
-
Albizia julibrissinA selyemakác 5-6 méteresre is megnövő, rózsaszín, méz illatú viragokat hozó, dekoratív mediterrán fa. Széles koronát nevel, ezt ültetéskor vegyük figyelembe. Gyorsan nő, évente több métert is fejlődik. Napos helyre ültessük. Koronája tererbélyes lesz, ágai elterülők, ezért alkalmas kerti pihenők árnyékolására. Levelei a mimózáéhoz hasonlítanak, estére összezáródnak. Általában Júlistól-Októberig virágzik.Kiültethető korú.Talajtípus: közömbösTélállóság: -20°CTápanyagigény: közepesVízigény: közepesFényigény: teljes napfény
-
Lagerstroemia indica 'Dynamite' Teljes napfényre, jó vízgazdálkodású talajba ültessük. Később évente 1x metsszük vissza, mivel mindig a friss hajtások végén alakul ki a dekoratív virágzat. Törzses-koronásra kialakítható. A fotó illusztráció, árnyalatnyi színeltérés lehetséges. Konténeres növények. Átültetve friss minőségi ültetőközeg+tápanyag keverékébe: (2023.05.15.)
-
Lagerstroemia indicaKifejlett korában 2-3 m elérő növény. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Fehér virágai Júliustól- szeptemberig nyílnak. Nedves, üde talajban fejlődik a legszebben. Magas fényigényű növény, ezért napos kertrészletet igényel. Lombhullató. Egyéb színváltozatokkal ellentétben kissé fagyérzékenyebb, ezért csak védett, szélmentes helyre ajánljuk.Virágzóképes konténeres növények..A fotó illusztráció.Talajtípus:KözömbösTélállóság:-15 fokig télállóTápanyagigény:Közepesen tápanyagigényesVízigény:Nagy vízigényFényigény:Teljes napfény
-
Olasz kertek varázslatos virágú dísze. Kifejlett korában 2-3 m elérő növény. Elsősorban a virágzata miatt ültetett díszcserje. Dekoratív virágai júliustól-szeptemberig nyílnak. Magas fényigényű növény, ezért napos kertrészletet igényel. Szárazabb és hidegebb területen is megél. Lombhullató. Törzses fának kialakítva a legszebb. Sokféle színváltozata kapható. Saját készítésű videónk a YouTube-on: https://youtu.be/2DGM8b0YOZw
-
Zanthoxylum piperitum1 csomag kb 3g hazai, vegyszermenteses termesztett növényi részt tartalmaz.Lombhullató cserje, vagy kisebb fa, átlag 2x2 méter terjedelmű. Kína, Japán, Korea hegyeinek gyakori növénye. Magyar elnevezése szecsuáni származására utal. Átellenes állású, szárnyalt levelei mutatósak. A levélalapok tüskések. Egylaki növény, egyivarú virágokkal. Jelentéktelen, sárga virágai Május-Június hónapokban nyílnak. Ragyogó vörös és illatos bogyói őszre bíborszínűvé érnek. Termést már a 2-3 éves növény is hoz. Metszéssel alakítható.A termés illóolaja terpénekben és dipenténekben, a levélé pedig monoterpén származékokban és hat szénatomos telítetlen vegyületekben gazdag. A szecsuáni borsnak botanikailag semmi köze a fekete, vagy a fehér borshoz. Alkalmazási is eltér a megszokottól, hiszen itt nem a fekete mag kerül elfogyasztásra, hanem az először rózsaszínű, majd száradás után fekete magköpeny. Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt. Több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze. Az íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredve, nyelvzsibbasztó érzést érezhetünk, ha magában rágjuk. Gyógyhatása: Segíti az emésztést, vértisztító. Írásos feljegyzések szerint elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást. Gasztronómiai jelentősége és felhasználása: A receptekben gyakran ajánlják előbb úgy megpirítani, hogy még benne van a fekete fényes mag, aztán szétnyomjuk, és a magot kidobjuk. A kínai konyha egyik jellegzetes fűszerhasználati módja, hogy a szecsuáni borsot sóval együtt száraz serpenyőben átsütik. Ezt kis tálkában teszik az asztalra, és ebbe mártogatják a különböző sült húsokat (csirke, kacsa, disznó). Többnyire a főzés végén teszik az ételbe. Gyömbérrel, és a csillagánizzsal együtt, az erős szecsuáni konyha népszerű fűszere. Amikor sokat eszünk belőle, a szájunk elzsibbad ez a „Ma la”. A szecsuáni bors olaj formájában is használatos «Sichuan pepper oil». Nagyon népszerű ételek a forró olajban készült tészta. Közismert recept a gyömbérrel, szecsuáni borsos olajjal, barna cukorral, rizsecettel, és zöldségekkel készült tészta. Az indonéz konyha megőrölve, csilivel keverve adja a hús és halételekhez. A szecsuáni bors az egyik alapvető fűszere a nepáli, bhutáni, tibeti konyháknak, mivel ezeken a területeken termesztik. Az egyik himalájai jellegzetesség a momo — a hagymával, fokhagymával, és szecsuáni borssal ízesített darált jak hússal töltött félhold alakú tésztás 'táskák'. Japánban a Zanthoxylum sancho megszárított és porrá őrölt leveleit teszik mértékkel a tésztalevesekbe. Az egész és friss leveleket a kinomet, használják a zöldségek, különösen a bambuszrügyek aromatizálására, és a levesekbe. A szecsuáni bors az egyik összetevője a tradicionális kínai ötfűszer keveréknek, és a Shichimi togarashi, a japán hétfűszer keveréknek is
-
Zanthoxylum piperitumLombhullató cserje, vagy kisebb fa, átlag 2x2 méter terjedelmű. Kína, Japán, Korea hegyeinek gyakori növénye. Magyar elnevezése szecsuáni származására utal. Átellenes állású, szárnyalt levelei mutatósak. A levélalapok tüskések. Egylaki növény, egyivarú virágokkal. Jelentéktelen, sárga virágai Május-Június hónapokban nyílnak. Ragyogó vörös és illatos bogyói őszre bíborszínűvé érnek. Termést már a 2-3 éves növény is hoz. Metszéssel alakítható. A termés illóolaja terpénekben és dipenténekben, a levélé pedig monoterpén származékokban és hat szénatomos telítetlen vegyületekben gazdag. A szecsuáni borsnak botanikailag semmi köze a fekete, vagy a fehér borshoz. Alkalmazási is eltér a megszokottól, hiszen itt nem a fekete mag kerül elfogyasztásra, hanem az először rózsaszínű, majd száradás után fekete magköpeny. Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt. Több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze. Az íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredve borzongató, nyelvzsibbasztó érzést generál, ha magában elrágjuk. Gyógyhatása: Segíti az emésztést, vértisztító. Írásos feljegyzések szerint elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást. Gasztronómiai jelentősége és felhasználása: A receptekben gyakran ajánlják előbb úgy megpirítani, hogy még benne van a fekete fényes mag, aztán szétnyomjuk, és a magot kidobjuk. A kínai konyha egyik jellegzetes fűszerhasználati módja, hogy a szecsuáni borsot sóval együtt száraz serpenyőben átsütik. Ezt kis tálkában teszik az asztalra, és ebbe mártogatják a különböző sült húsokat (csirke, kacsa, disznó). Többnyire a főzés végén teszik az ételbe. Gyömbérrel, és a csillagánizzsal együtt, az erős szecsuáni konyha népszerű fűszere. Amikor sokat eszünk belőle, a szájunk elzsibbad ez a „Ma la”. A szecsuáni bors olaj formájában is használatos «Sichuan pepper oil». Nagyon népszerű ételek a forró olajban készült tészta. Közismert recept a gyömbérrel, szecsuáni borsos olajjal, barna cukorral, rizsecettel, és zöldségekkel készült tészta. Az indonéz konyha megőrölve, csilivel keverve adja a hús és halételekhez. A szecsuáni bors az egyik alapvető fűszere a nepáli, bhutáni, tibeti konyháknak, mivel ezeken a területeken termesztik. Az egyik himalájai jellegzetesség a momo — a hagymával, fokhagymával, és szecsuáni borssal ízesített darált jak hússal töltött félhold alakú tésztás 'táskák'. Japánban a Zanthoxylum sancho megszárított és porrá őrölt leveleit teszik mértékkel a tésztalevesekbe. Az egész és friss leveleket a kinomet, használják a zöldségek, különösen a bambuszrügyek aromatizálására, és a levesekbe. A szecsuáni bors az egyik összetevője a tradicionális kínai ötfűszer keveréknek, és a Shichimi togarashi, a japán hétfűszer keveréknek is. Konténeres növények.Talajtípus:KözömbösTélállóság:-20 fokig télállóTápanyagigény:Közepesen tápanyagigényesVízigény:Közepes vízigényFényigény:Félárnyék
-
Termése Október elején érő, közepes méretű, csíkozott, a Bouche-nál ízletesebb, édesebb fajta. Jól tárolható európai gesztenyefajta. Részben önporzó. Az idegen megporzás segíti a megtermékenyülést. Porzópárnak ideális a 'Bouche de betizac'. Földtípus: csak enyhén savanyú, vagy semleges felel meg a számára! Amennyiben kifejezetten meszes talajunk van, sajnos le kell mondanunk a gesztenye telepítéséről. Fényigény: teljes napfény/félárnyék Vízigény: közepes Tápanyagigény: közepes Télállóság: -30°C télálló
-
Termése Október elején érő, közepes méretű, csíkozott, a Bouche-nál ízletesebb, édesebb fajta. Jól tárolható európai gesztenyefajta. Részben önporzó. Az idegen megporzás segíti a megtermékenyülést. Porzópárnak ideális a 'Bouche de betizac'. Földtípus: csak enyhén savanyú, vagy semleges felel meg a számára! Fényigény: teljes napfény/félárnyék Vízigény: közepes Tápanyagigény: közepes Télállóság: -30C fokig télálló
-
Castanea sativa x mollissima ’Bouche de Betizac’ Középmagas, felfelé törő lombkoronájú, erőteljes növekedésű fa. Jó ellenálló képességgel rendelkezik az Endotiával szemben (ágelhalás, kéregrák). A fajták között a legnagyobb termésű (Kb. 4-6cm), gömbölyded-háromszög alakú, színe csábító, helyenként vidám foltokkal tarkított. Termőre fordulása a 2-3. évben várható. Részben önporzó. Az idegen megporzás segíti a megtermékenyülést. Porzópárnak ideális pld a Marrone. Termése nagyméretű, de cukorfoka alacsonyabb a Marrone fajta termésénél. Érési ideje Szeptember vége. Konténeres növények.Földtípus: csak enyhén savanyú, vagy semleges felel meg a számára!Amennyiben kifejezetten meszes talajunk van, sajnos le kell mondanunk a gesztenye telepítéséről.Télállóság: -30C fokig télállóTápanyagigény: közepesVízigény: közepesFényigény: félárnyék
-
Zanthoxylum piperitum https://youtu.be/k0xt6JhHq3s
-
Gombabetegségekkel szemben ellenálló népszerű csemegeszőlő fajta. Esetleg moly és kabóca ellen szükséges csak védekezni. (Interneten találni további információkat) Nagy fürtjeinek átlagos tömege 200 g, bogyója sötétkék, bőlevű, fűszeres zamatú. Augusztus végétől szüretelhető. Ajánlott metszési mód: hosszúcsap. Olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben volt. Konténeres növények.