-
Ziziphus jujuba Abundance Nagy, kerek termésű hybrid. Kiváló friss fogyasztásra, de aszalva is. Párolva igazán ízletes külön cukor hozzáadása nélkül. Bármelyik fajta Jujuba mellé ültethető porzópárnak. Fagytűrés: -25°C Konténeres növények. A fotó illusztráció, megjelenés hasonló.
-
-
Végleges magasság: 2-4 m Különleges piros szárakkal és színes levelekkel díszít, melyek formája is eltér a megszokottól. Tápdús, jó vízelvezetésű talajt, napos, félárnyékos helyet igényel. Konténeres oltványok.
-
Zanthoxylum piperitum1 csomag kb 3g hazai, vegyszermenteses termesztett növényi részt tartalmaz.Lombhullató cserje, vagy kisebb fa, átlag 2x2 méter terjedelmű. Kína, Japán, Korea hegyeinek gyakori növénye. Magyar elnevezése szecsuáni származására utal. Átellenes állású, szárnyalt levelei mutatósak. A levélalapok tüskések. Egylaki növény, egyivarú virágokkal. Jelentéktelen, sárga virágai Május-Június hónapokban nyílnak. Ragyogó vörös és illatos bogyói őszre bíborszínűvé érnek. Termést már a 2-3 éves növény is hoz. Metszéssel alakítható.A termés illóolaja terpénekben és dipenténekben, a levélé pedig monoterpén származékokban és hat szénatomos telítetlen vegyületekben gazdag. A szecsuáni borsnak botanikailag semmi köze a fekete, vagy a fehér borshoz. Alkalmazási is eltér a megszokottól, hiszen itt nem a fekete mag kerül elfogyasztásra, hanem az először rózsaszínű, majd száradás után fekete magköpeny. Egészben, vagy őrölt formában használjuk a mámoros illatú magköpenyt. Több ázsiai fűszerkeverék alkotórésze. Az íze valóban friss borsos, a citrom és a menta íz keveredve, nyelvzsibbasztó érzést érezhetünk, ha magában rágjuk. Gyógyhatása: Segíti az emésztést, vértisztító. Írásos feljegyzések szerint elpusztítja a parazitákat, és megszünteti a hasfájást. Rövid időre megszünteti a fogfájást. Gasztronómiai jelentősége és felhasználása: A receptekben gyakran ajánlják előbb úgy megpirítani, hogy még benne van a fekete fényes mag, aztán szétnyomjuk, és a magot kidobjuk. A kínai konyha egyik jellegzetes fűszerhasználati módja, hogy a szecsuáni borsot sóval együtt száraz serpenyőben átsütik. Ezt kis tálkában teszik az asztalra, és ebbe mártogatják a különböző sült húsokat (csirke, kacsa, disznó). Többnyire a főzés végén teszik az ételbe. Gyömbérrel, és a csillagánizzsal együtt, az erős szecsuáni konyha népszerű fűszere. Amikor sokat eszünk belőle, a szájunk elzsibbad ez a „Ma la”. A szecsuáni bors olaj formájában is használatos «Sichuan pepper oil». Nagyon népszerű ételek a forró olajban készült tészta. Közismert recept a gyömbérrel, szecsuáni borsos olajjal, barna cukorral, rizsecettel, és zöldségekkel készült tészta. Az indonéz konyha megőrölve, csilivel keverve adja a hús és halételekhez. A szecsuáni bors az egyik alapvető fűszere a nepáli, bhutáni, tibeti konyháknak, mivel ezeken a területeken termesztik. Az egyik himalájai jellegzetesség a momo — a hagymával, fokhagymával, és szecsuáni borssal ízesített darált jak hússal töltött félhold alakú tésztás 'táskák'. Japánban a Zanthoxylum sancho megszárított és porrá őrölt leveleit teszik mértékkel a tésztalevesekbe. Az egész és friss leveleket a kinomet, használják a zöldségek, különösen a bambuszrügyek aromatizálására, és a levesekbe. A szecsuáni bors az egyik összetevője a tradicionális kínai ötfűszer keveréknek, és a Shichimi togarashi, a japán hétfűszer keveréknek is
-
Citrus lemonLegyen saját friss biocitromot adó fája :) A friss citrom összehasonlíthatatlanul finomabb a bolti vegyszeres és állottnál.. Sőt, egyes kutatások szerint a héj sokkal több értékes hatóanyagot tartalmaz, mint a lé. Indiában pld az étkezések előtt egy kis szelet citromot szolgálnak fel elfogyasztásra az emésztést segítő enzimek érdekében.Általános leírás: A citrusfélék varázsát nem csak az élénk színű gyümölcsök adják, hanem bódító illatú virágaik is. Örökzöld növény, melyen egyszerre vannak virágok és gyümölcsök is. Korán, már 1-2 éves korától termőre forduló, 20-25 dkg-os termésekkel, bőlevű, nagy termésű fajta. Maximum 2-3 m-es bokor, vagy kisebb fa. Tetszőlegesen metszhető, formálható. Nyáron, félárnyékban a szabadban, télen 5-10 fok között, világos helyen tartsuk. Tavasszal trágyázzuk szárított, vagy friss galamb vagy csirketrágyával, ez rengeteg gyümölcsöt eredményez. Télen vigyázzunk a túlöntözésre, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Ha az őszi hidegek után, hirtelen visszük a fűtött szobába, ledobálhatja leveleit, ezért ha fűtött lakásba teleltetjük, akkor korán már augusztusban vigyük be. A pajzstetvek károsító hatásától a téli hűvös tartás megvédi a növényeket.Termő konténeres növények.Talajtípus:Savas (tőzeges)Télállóság:0 fokig télállóTápanyagigény:Kifejezetten tápanyagigényesVízigény:Közepes vízigényFényigény:FélárnyékA fotó illusztráció.
-
Ha meg szeretné tekinteni, kattintson az alábbi linkre: Új videó: Jujuba, Kínai datolya bemutatása ősszel, tele terméssel
-
Pittosporum tobira Az örökzöld Kínai enyvesmag hazánkban konténeres növényként tartható, bár eredeti élőhelyén, Délkelet-Ázsiában akár a 4 méteres magasságot is elérhet. Levélzetét jellegzetes fényes, ovális alakú, sötétzöld színű, vastagabb tapintású levelek alkotják. A dús levélzet fölött tavasz végétől nyílnak fehér, később krém-sárga árnyalatúvá váló illatos virágai. Metszéssel változatos formákra alakítható. Félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, semleges, vagy enyhén savas, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik a legszebben. Télen hűvös, világos helyen teleltessük. Konténeres növények. Télállóság: - 10°C Tápanyagigény tavasztól-őszig: magas Félárnyékos/árnyékos helyre ültessük. Vízigény: átlagos
-
Washingtonia filifera Kalifornia és Arizona és Mexikó északnyugati részén őshonos. Kifejlett korában akár 15-25 méteres magasságot is elérheti. Legyezőszerű levele 1-1,5 méter hosszú, levélnyele tüskés. Tavasztól őszig napos szellős helyen tartható. Teleltetést igényel, 10-15°C-os világos helyen, mérsékelt öntözéssel. Kiültetve a törzs -10C fokig télálló, a levelei pedig -1- -2C fokig, ezért kültéri fűtéssel és fátyolfóliával is védhető. Érett marhatrágya, vagy komposzt + C típusú virágföldbe, vagy homokkal kevert agyagos kerti földkeverékbe ajánlott ültetni. Konténeres növények.
-
-
-
-
Buddleja davidii 'Ile de France'
Az egyik legrégebbi, Kínából és Japánból származó, sötétlila, illatos, 15-20cm hosszú virágú nyári orgona fajta. Metszés nélküli várható terjedelem: 250cm szélesség x 250cm magasság. Napos helyet kedvel. Részben lombhullató. Fagytűrés: -20°C Konténeres növények. -
Természetesen a videóban látható extra méretű gyümölcsöket az ismeretterjesztés céljából mutattuk meg. Az átlagos gyümölcsök vegyes, 5-10 cm közötti méretűek. Postázni csak a kemény, frissen szedett, zöld termést lehet, de mivel utóérő, szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt beérik. A beérlelést almával is elő lehet segíteni. Az Indián banán gyümölcsöt, a Datolyaszilvát, kiwit is ugyanígy eljárva finom édesre érlelhetjük. 1 adag gyümölcs mellé 2 adag almát tegyünk, légmentesen zárjuk le és figyeljük minden nap az érlelni kívánt gyümölcsöket.
-
Ziziphus jujuba 'Dongzao' A kínai datolya nálunk teljesen télálló, 4-6 méteres fa, mely szép formájával, fényes élénkzöld leveleivel még díszítő értékű is. Édes illatú virága jó mézelő. Bírja a szárazságot, a köves talajokon is megél. Napfénykedvelő, kiültetés után az első két évben intenzívebben kell locsolni, majd utána fottó napokon. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Gyümölcse gömbölyű, közepén egy db hosszúkás maggal. Nyersen, párolva, aszalva, sütve, főzve fogyasztható. A termései időjárástól függően Szeptembertől érnek. Az eleinte zöld, majd éretten barnás-vörös foltos héj alatt világos, roppanós gyümölcshúst találunk, mely az almáéhoz hasonló. Ízük beérve édes, enyhe citrusos beütéssel, kellemes illattal. Ázsiában a jujubát gyógynövényként tartják számon. Aszalás után datolyaszerűvé ráncosodó gyümölcsei adják az igazi élvezetet. Végtelen az elkészítési receptek száma: főzik kölessel, rizzsel, kemencében sütik, vagy pörkölik, készül belőle jujubakenyér, kandírozott gyümölcs, méz- és cukorszirupban is főzhető. Egy ősi kínai leírás szerint utolérhetetlen a mézes jujuba: „nagy, egészséges, szárított terméseket főzz cukros vízben, szedd ki, és napon vagy szélben néhány percig szárítsd, amikor már elég száraz, ismét főzzed rövid ideig, majd szárítsd újra. Amikor eléggé száraz, a héját hosszában vagdosd fel éles késsel, kötözd össze, majd főzzed újra — de töményebb cukoroldatban és végül szárítsd addig, hogy már ne ragadjon. Könnyen tartható, nem kényes növény. Metszése csak abban az esetben szükséges, ha néhány ágrész elszárad, vagy alakítani akarjuk. > A megfelelő termékenyüléshez idegen megporzás szükséges! Szükséges legalább két különböző fajta ültetése. Lásd Kínai datolya ‘Nostrano’, Lang, Thornless, Li, egyéb fajták..
-
Illatos virágaival hónapokon át magához vonzza a pillangókat. Télálló konténeres növények.
-
Akció!
Opuntia-ficus indica Származási hely: India, bár egész Amerikában elterjedt a sivatagoktól a nedves talajokig. Könnyen nevelhető. Növekedése viszonylag gyors. Termése dekoratív megjelenésű, ehető, sőt, nagyon ízletes, lédús, sárgadinnyéhez hasonló kellemes édes aromával (kizárólag hámozva! vigyázni kell a tüskékre!). Magokat tartalmaz. A megfelelő tartási hőmérséklet télen 5°C fok felett Nyáron 30°C fok körül kell legyen. Májustól-Szeptemberig érdemes tápoldatozni. 2-3 évente ültessük át kaktuszföldbe. Teleltetés szükséges!